Ny reise til Amazonas er bestilt

Jeg gjorde selv en fantastisk reise hit i desember i fjor. Vi flyr ikke til Manaus, men til Santarem. Fra Santarem reiser vi 3 mil oppover Rio Tapajos som er en sideelv til Amazonas.

Her bodde vi en liten by som heter Alter do Chao. Man reiser ikke til Alter do Chao for å bo på luksus hotell, her velger man de små private hoteller - Pousadaer. Samlings stedet i byen er på dagtid «kjærlighetsøya» Ihla do Amor og om kvelden de små restauranter på det lokale torget. I byen og i området rundt er det mil på mil med kriddhvite sandstrender og vannet i Tapajos er blått, badetemperaturen er 28 grader.


Opplevelsene står i kø, en fottur i regnskogen er et must, man er jo faktisk i Amazonas. Dra på fisketur, grille og spise fisk på stranden, henge opp sin hengekøye, nyte en vakker solnedgang, og lytte til brølet fra brøleapene er også noe som må oppleves. Du sitter der ute i regnskogen, ingen biler, og så begynner brøleapene og det høres ut som suset fra en motorvei. Da jeg kom hjem etter min tur i regnskogen og mitt soveromsvindu vender ut mot motorveien, så følte jeg at jeg lå og lyttet til brøleapene i 14 dager etter at jeg hadde kommet hjem.

Dra på en liten ekspedisjon er en annen ting å gjøre. Vi leide en typisk Amazonas båt, med skipper, kokk og guide og reiste innover i en annen sideelv som heter Rio Arapiuns. I tillegg til en utrolig vakker natur og var i 5 dager uten telefondekning og internett, nesten utenkelig i våre dager, men helt herlig ikke å måtte være tilgjengelig hele tiden. Her besøkte vi små landsbyer, dro på motorsykkel tur innover i regnskogen, så på produksjon av deres lokale Farinha, en rot de må spise ved siden av maten, vi spiste den også, men godt var det ikke. Dro til fossefallet i Ajuda, var og så skilpaddene og vandret på lange hvite sandbanker og så de mest fantastiske solnedganger. Om bord i båten sov vi i medbrakte hengekøyer og følte at livet var bare herlig. Jeg skal tilbake.

Om du velger å reise hit bør du ha god tid, det er ikke så gode flyforbindelser, men når du først kommer frem så er det verd det. Ikke alle snakker engelsk, men det går å gjøre seg forstått på et vis. Man må bare være litt kreativ.